Gmina Dobrzyca

Miejsce dobre dla każdego.

VIII. konkurs kulinarny NASZE DZIEDZICTWO KULINARNE „SMAKI REGIONÓW POŁUDNIOWEJ WIELKOPOLSKI” i KONCERTY ZESPOŁÓW W RAMACH DNI DOBRZYCY.

 (link otworzy duże zdjęcie)

W VIII. konkursie kulinarnym NASZE DZIEDZICTWO KULINARNE „SMAKI REGIONÓW POŁUDNIOWEJ WIELKOPOLSKI”udział wzięło 22 kół i stowarzyszeń z powiatu pleszewskiego, ostrzeszowskiego, konińskiego i krotoszyńskiego. Na stołach królowały potrawy kuchni wielkopolskiej, m.in. : swojski garnek, zupa shitaki, chleb swojski ze skwarkami i ogórkiem, czernina, zupa pieczarkowa.
Komisja w składzie: Farida Leśniewska, Małgorzata Pawłowska, Elżbieta Prusak, Sławomira Malinowska wraz z przewodniczącą Cecylią Orlicką dokonała oceny potraw i przyznała następujące miejsca:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Kuźni za przygotowanie śniadania na polanie: miodu z mniszka, bułki z  masłem, białego sera i mleka oraz rolady drobiowej, ciemnego chleba i kawy zbożowej
II miejsce – egzekwio Koło Gospodyń Wiejskich w Sośnicy za chłodnik, roladę szpinakową z łososiem i chleb swojski z masłem swojskim oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy za roladę szpinakową z łososiem
III miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Fabianowie za pulpety w sosie koperkowym.
Wszystkie koła i stowarzyszenia biorące udział w konkursie otrzymały nagrody oraz pamiątkowe dyplomy.

Późnym popołudniem odbyły się koncerty muzyczne zespołów: MASTERS, MONROE i ŁZY.

Opublikowano: 14 czerwca 2017 21:58

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 159